söndag, februari 25, 2007

Gurkland!

ja, skulle ju uppdatera dagen efter min födelsedag, men..de blev lite senare..hehe.
Onsdag:

som sagt...UNDERBAR dag! fy fan vilken underbar födelsedag man har å vilka uuuunderbara personer man har i sitt liv!

Drog till systemet efter skolan tillsammans med Emil,Pertan,Dääjvid och Åberg, å gjorde min första utköp på systemet. Sa de innan vi gick till kassan "om de inte kollar leg nu så slår jag fan personen i kassan!" med lite ironi i rösten.

Väl vid kassan verkade det som om hon inte tänkte fråga om leg, men i typ sista stund frågade hon, haha då blev man lite småglad;) å Emil drog fram mobilen å fotade.haha stort..eller nått ;) haha.

asså..Älvdalingarna, vilka stjärnor! haha man börjar skratta bara dom där två kommer in i rummet, haha vilka sköningar!

Fick ett mms av Gidlund närjag va hemma hos Emil, han å Gösta har varit lite hemlighetsfulla hela veckan, å de mmset talade om varför, de va en bild på dom två hållandes en tvåpinns flagga till mig!:D
"Grattis (rebus)Fotomuppen(/rebus hehe) 20 år! jag blev riitkigt glad å rörd! den flaggan pryder mitt rum just nu!:D


Sen blev de banderollsprayande å så hockey.
Kunde de ha blivit en bättre match?

Linus Persson gjorde TVÅ mål.

Leksand KROSSADE Bajen med 8-2.

i tredje perioden skulle jag fota i klacken som vanligt. Va inte så trångt i klacken så jag tänkte att jag skulle mingla runt lite å ta lite närbilder i klacken, men så ropar Emil på mig å typ gör fototecknet å pekar på stången å ut mot klacken, så jag tänkte att de va nått han ser som han vill ha bild på, så jag drar mig dit å klättrar upp å börjar fota. Så ska Emil precis säga nått till mig, å så hör jag från trummorna "JAAAG MÅ HON LEVA..!!"

Jo men visst, hela klacken brister ut i sång! Emil drar upp mig på podiet där han brukar stå, jag helt utan balans å håller på att ramla ner å tappa kameran, men han lyckas dra upp mig, å sj hoppar han ner å tar min kamera å börjar ta kort. Jag bara står där med ett stort leende å känner att jag blir rödare å rödare i fejan, å sittplats bara sitter å glor mot klacken.

När de sjungit klart drar dom igång "Muppen muppen ge oss en sång!"

Jag får typ panik å börjar rabbla igenom alla ramsor jag kan komma på i skallen för att komma på nån bra, men så räddar Emil mig, han hyschar klacken å skriker "Öj öj vi kör den här! Mhenamena!så hela klacken drar igång å kör den..å när de ska sätta igång å köra den en andra gång börjar klacken jubla..e blir mål..å VEM gjorde målat? Jo men visst! LINUS PERSSON!!

När matchen e slut kommer Helen fram till mig med ett stort leende å utbrister " nå va gillade du min lilla idee då?" då va de den lilla jäveln som kommit på de här med sången! haha

Efter match fick jag följa med Gidlund å Gösta till bilen, de hade tydligen nån överaskning där å.

Fick fotosmurfen av Gidlund, huuur söt som hellst står å pryder mitt rum den mä, å av gösta ska jag få the muppet show dvdn, men den hade inte hunnit komma än. asså..shit..vet inte va jag ska säga, blev mkt rörd! Tack!


Sen blev de festa lite hos Emil å sen ut på Baren!:D NAJS kväll!


tack så oerhört till Alla er underbara människor jag har runt om mig som gjorde den här dagen så sjukt bra å minnervärd!


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Fredag va de dags. Partyresan till gurkstaden för att krossa lite gurkor!

Fy faaaan vilken underbart rolig resa de blev! Den spårade ur redan innan vi hunnit till bussen, alltså hemma hos Emil. Surre blev påsatt i Emils säng..av mig å Helen, sen kom Emil å hoppa på å..då blev de tungt! kommentaren när han kom va "AJ!" ;)

Jag krossa mitt käkben i Helens skalle..så jag e fan fortfarande öm! haha


Tifot blev RIKTIGT snyggt! Övertagandet av nationalsången blev GRYMM! shit när Leksandsklacken drog igång på andra versen, de va så de small i arenan! MÄKTIGT!!

Matchen va ruggigt jämn, men Leksand drog de längsta stråt å vann med 3-2! Hemresan blev en lycklig historia!

-*-*-*-*-*-*-*-



Lördag:

Jag å Helen hade bestämt oss för att åka till fiendeland för att se tjejvasan. Vi hade tänkt åka kl12..men kom iväg vid 13, men de gick bra ändå. Va ruggig trafik när vi kom till Mora men vi kom fram hela tillslut trots att de va jag som körde..hehe.

För att inte må allt för dåligt så hade jag å Helen prytt oss med Leksandsmatchtröjor! Vilket skapade reaktioner i Mora haha skoj skoj!


De roligaste va nog när vi drog in på en pizzeria på gågatan för att käka, så kommer en gubbe fram till oss å frågar hur vi törs gå klädda så där i Mora, vilket jag ger svaret:
"Ja men man måste ju vara stolt över sitt lag!"
"Ja..ja..helt rätt!! de va ett bra svar! Jag e hammarbyare jag."
jag bara kollar på han..å han fortsätter.
"å de e jag stolt över, så därför tycker jag de va bra att du sa så"

haha..hur cool gubbe som hellst.

Han kom fram till oss senare å när vi satt vid bordet å åt, så börjar vi snacka Leksand å Mora. Han sa att han tycker de e roligt att de går bra för Mora för han bor i Mora, men han hade ändå Leksand som favoritlag. Så kommer en urskön flosker ur gubbens mun.

"Ja asså, Leksand va ju ett riktigt topplag förr, ja mena..de va ju Världens bästa lag i Sverige"

eehm..ja just de..haha sen fortsatte vi diskutera lite till men när han märkte hur inbitna vi va å verkligen vägra gå med på att de va skoj att de gick bra för Mora, så sa han

"Vi tar den här diskussionen en annan gång, ni får hade såå bra å ha en fortsatt trevlig dag!" så gick han med ett leende! haha
Sen bestämmde vi oss för att leta reda på parkerngen där mitt träd står, asså de trädet som jag backade på under uppkörningen. De roligaste va...hehe JAG å hitta,hehe aja jag fattar mig kort, vi gick en omväg på ca 20 minuter, när vi märkte att vi hade bara behövt gå typ 100 m från där vi svängda av vid gågatan så hade vi vart framme direkt. hehe. Men vi hitta påt å jag posa vid de medan Helen fota. Folk som gick å åkte frbi måste ha funderat på va vi höll på med. Två brudar klädda i Leksandströjor sår på en parkering, den enda posar vid ett träd, den andra står å fotar. ja jävlar ja, de va skoj!



På kvällen bestämmde vi oss för att kolla på filmer å frossa. Flamman hängde på å.


Visa INTE den här bilden för Polisen...(jag drack inte LOVAR..bara sniffa lite hehe..;))

Flamman å Helen hade ansvaret för godisinköpet, Helen pekade å Flamman öste i. Asså visst, vi hade sagt att vi skulle frossa med Chips godis å läsk..men..asså. 1,5kg godis, 300g Chips, 3liter Läsk å så en påse med naturgodis..hehe! vi blev då mätta å glada iaf.

-*-*-*-*-*-*-

morgonen därpå vaknade jag med godisskålen på min mage, Flamman tyclte de va roligt å ställa den där. SÅ..de va ju bara å sätta igång å käka å slå på disney igen! haha BRA å skön dag!

fick ett roligt sms från en tjej från Strängnäs idag å. Sånna sms blir man inte ledsen över! man tackar för de!

//Fotomuppen

torsdag, februari 22, 2007

20 år å systemet!

idag har varit en BRA dag..en MYCKET bra dag!
man fyllde ju de gyllene åren av 20!

precis kommit från baren så jag ska sammanfatta mig kort å utvecka i morrn;)
  • BRA presenter!! bl.a en rosa rattmuff jag fick av Frida,Johanna,Mikaela å Jessica i klassen. På rattmuffen står de "right" och "left"..de tyckte jag behövde de..kannog stämma;) sen fick jag även en UNDERBART fin tvåpinns-flagga som faktist hölls upp i klacken i första period..gkort av Gidlund å Gösta. jag blev rörd de kan jag lova! TACK!

  • Leksand lekte med Bajen(eller nej Hammarby..;) hehe) å krossa dom med 8-2...å de som va grädden på moset... LINUS GJORDE TVÅ MÅL!!!!!

  • Jag blev rödare än rödast i fejan...de har med en sång att göra..haha

  • Bra kväll med bra folk!

Nu blir de sovasov..i morrn blir de att göra klart bussen, skjutsa Gidlund å ha klassmiddag..FINKLÄDD! omg..haha jag har ju bara jeans!

Fredag-VÄSTERÅS!! RAJRAJ!

utvecklar mer sen!

//Fotomuppen

Visst ja..inte att förglömma...Kapten hälsar!;)

måndag, februari 19, 2007

Pimp My Buss!

Börje va ut på roadtrip i torsdags, LTC-ärende. Borlänge, fixa tyg, sen ludvika, borlänge,falun, Leksand..för att levelera tyget! snacka om att man va trött den kvällen..sov i bilen största delen, va rätt skönt faktist:D

På tal om Börje...Börje fick en ny parfym invärtes i lördags..en parfym som till och med JAG känner lukten av..en parfym som..kanske inte e allt för uppskattad. En parfym i form av..Vitt Vin! Hur den flaskan lyckades gå sönder i Börje e ett mysterium bara Flaskan å möjligen Emil Ida å Bojken kan klura ut, eftersom jag satt i arenan när detta inträffade å hjälpte daniel med cup-bilder haha. Shit om en polis skulle stoppa mig efter vägen nu, han skulle ju ta alkotest på EN gång! haha

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Den här veckan är en BRA vecka!! Leksand i kvalet..lr ja finns ju fortfarande en yttepytte möjlighet att västerås kniper direktplatsen..men de ska fan VÄÄLDIGT mycket till.

Vi håller på med de ABSOLUT roligaste design-prijektet i skolan hitills! Pimp My Buss heter de (oh töntstämpel på namnet haha men men de e inte vi som hittat påt så..) I sammarbete med Landstinget Dalarna så har våran klass fått i förfrågan om vi kunde designa om inredet på en dalatrafik-buss. Våran klass jublade av lycka å tacka direkt ja. Så idag kom en riktig buss in på skolgården så vi kunde fixa alla mått invärtes i bussen. Sen satte vi igång å tejpa upp med maskeringstejp, arenan på bussgolvet i naturlig storlek i ett av klassrumen. Nästa uppgift är att bygga modeller av möbler å grejer vi vill ha i bussen i naturlig storlek, som sedan ska fotas.

Det som är roligast med detta projekt e att de kommer bli verklighet! asså den här bussen som vi designar kommer byggas i sommar å sen rulla runt i statstrafiken i Falun! HUR coolt e inte dä? att man kommer kunna sitt aå åka iden buss som man SJÄLV har vart med å designat.RIKTIGT cool kännsla kan jag lova!


Fortsätter med roliga händelser denna underbara vecka. I morrgon (tisdag) Fyller Frida 24 år! blir fika efter skolan!:D

Onsdag: BÄSTA dagen enligt mig..för då fyller en viss Fotomupp systembolag. Jajjomän! Eder Fotomupp fyller 20..dessutom e de hemmamatch mot Bajen samma dag! kunde haft en sämre födelsedag kan jag lova;) tjihoooo!!

Torsdag kommer Media till skolan, tidningar å kanske tol tv för att skriva å filma å greja om oss å detta bussprojekt..sen på kvällen ska vi ha klassmiddag! å inte att förglömma! Underbara EMMA fyller 20 å:D

Fredag blir de BORTARESA TILL VÄSTERÅS!! Paaaaartyyyyy!!

Lördag ska jag å Helen dra till Mora(ja de e faktist sant..kanske inte sådär jätteupphetsande..men men) vi ska kolla på tjejvasan. Kan bli rätt mysigt..å så ska Helen få se "mitt" omtalade träd å;) hahaha

Söndag kommer släkt å grananr hit för att få lite tårta å gratta mig! inte helt fel de heller;)

*-*-*-*-*-*-*-*-

mkt som händer nu, mkt som rör sig i skallen! Hade en underbar diskussion med Johanna på msn nyss, såå skönt å få snacka med dig igen gumman, verkligen saknat dig medan du vart borta i Tyskland! alltid lika skönt å få prata med dig!

*-*-*-*-*-*-*-*

Just ja..minst två lyckades idiotförklara mig i helgen..tror tom att båda lyckades i lördags.
Per va först.

Jag säger:"jo men asså, om jag sätter den fel så ..blir de ju lixom fel."
Per svara:"ja...gör du fel blir de ju just fel..eller hur?" ;) hehe

andre man ut..Emil.

Emil säger:"Ja å så va de ju den där killen från Uppsala."
Jag svara:"Ja asså..just ja..vart kom en snubben ifrån?"
Emil svara:"eeh..Uppsala kanske?!"

lyckades med nå fler floskler i helgen..men kommer inte på dom just nu..hehe tur e nog dä:P


//Fotomuppen

onsdag, februari 14, 2007

tavla!:D

Målade en tavla igår! Lovade Emil en så...de va bara å sätta igång! Blev rätt nöjd faktist..va nästan så man ville behålla den själv..men..får la måla en egen sen eller nått..har ju bild pån iaf;)

*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Alla hjärtans dag idag å..de hade jag glömt bort. Överskattad dag om jag får säga de själv. Dagen då alla par plötsligt blir extra kärleksfulla..å alla singlar mår ännu sämre.fick veta av en klasskompis att på alla hjärtans dag ökar samtalen till BRIS EXTREMT jättemycket..å nån skola i sthlm har tydligen tom stängt den dagen för att ungdomarna får sån press på sig..å mår piss om nån inte skulle råka få en blomma.

ja jävlar ja..så kan de va!

mig kvitar de..jag e singel..men jag skiter totalt i den här dagen..de e hockey idag å det är de som räknas!

Vi lär ta å ta 3 p idag..mot Almtuna. vi har inte råd å mista poäng nu. De sista matcherna är ruggt läskigt avgörande!

//Fotomuppen

tisdag, februari 13, 2007

hiskerligt humör-bra helg-ny frilla

Hockey i Fredags. Leksand-AIK. blev en onödigt spännande match, som vi vann med 4-3..men gnagarna va inte långt ifrån en kvitering vill jag lova.

Resten av kvällen/natten blev en rätt intressant histora. ska man sammanfatta kort kabn jag säga att jag fick en skaplig snefylla som slutade med 20 min sittandes å frysa i en busskur å sen dra på fest å sova hos en polare.

kan dra den liiite längre versionen å.

Va på Leksandsbaren, fick en snetändning på en viss person å ville gå hem å spela lite Buzz i min ensamhet å sen sova. De fick jag inte förrens jag å personen i fråga snackat ut. Så gjorde vi dä å så fick jag ändå inte nycklarna.

När baren stängde blev de gång till 14B för att lira lite Buzz. De va jag, Bojken-Hojken,Emil,P.Jansson,Ida å nån..ehm va hanfrån Uppsala tro? hah vet int vem de va iaf men han va mä å. Efter vi spelat klart en Omgång Buzz..dök snefyllan upp igen. De hela slutade med att jag blev åter igen rosenrasande å drog från 14B. Emil sprang efter mig för att höra va de va jag va arg för svarar skitilskt "Jag e inte arg! jag ska bara ut å gå!!"..sen sägs de lite mer saker så jag blir ÄNNU mer förbannad, vevar mig loss å går därifrån. hör Emil skrika efter mig "jag lämnar dörren olåst!"
Jag drar å sätter mig i Busskuren vid brandmannen i typ 20 min å fryser som en gris innan jag kommer på att Annika skulle på efterfest så jag ringer henne..å får komma dit! HURRA!
Telefonsamtalet löd typ som följer:
"Hej gumman va gör du?"
"Nej men heeej!! jag e på efterfest..vart e du då?"
"Jag går runt i Leksand..får jag komma?Jag e förbannad å VÄGRAR gå tillbaka!"
"Ja självklat..kom till Bosporen så möter jag upp dig"

Påväg till festen får jag ett sms från Emil "De finns te å smörgås här åt dig" vilket på de jag svarar "jag ska på fest! Du kan dricka ditt Jävla te själv!".."mm ok låter dörren stå öppen" har jag för mig jag fick till svar på den..sen drog jag in på festen! Riktigt najs va det där! hade asskoj!

Drog hem till Annika å fick sova där..hon i fråga sov nån annanstans. Jag trodd ejag gick å la mig typ vid..4 kanske..men dagen efter fick jag höra av Gidlund att han hade fått ett sms av mig vid typ 7 tiden på morgonen..å de smset minns jag att ja skicka..å då hade jag inte kommit ifrån festen än. så...jag kanske kom i säng runt..8 hehe. å blev väckt av telefonen vid 11.

-*-*-*-*-*-*-*-*-




Lördagen va en BRA..en MYCKET bra dag!
som sagt..väcktes av telefonen kl 11. hade en SJUKT sprängande huvudvärk!De va Åberg som ringde å skulle höra när vi va på G att åka till Ludvika.
Senare när jag hålelr på att klä på mig ringer även Emil för att checka läget.
Jag knallar till Emil för att byta om till målarkläder å senför att fara till Ludvia å måla..blev solbrillor på den dagen, jag e ricktigta ganska jättesäker på att jag fortfarande va rätt så full när jag vakna..så jag gick runt med en blandning av att vara ful å JÄTTEbakis..hehe.

men dagen blev MYCKET lyckad som sagt!
När vi kom till Ludvika blev vi bjudna på nybakad Chokladkaka med mintchops-grädda å så kaffe av Hårets mamma. Vilka UNDERBARA föräldrar håret har. Bjöd på superextremt god mat..TVÅ GÅNGER under tiden vi va där!

Vi, ett gäng på 7 personer (Jag,Gidlund,Åberg,Håret,Emil,Surre å Axel) målae klart banderollen under lördagen. mycket bra jobb!
dagens tema va tydligen gå-på-fotomuppen-med-fotskämt-så-hon-nästan-kräks-pga-extrem-fotfobi. Shit jag satt på golvet å va helt förstörd

..å va övertrött så jag satt å skratta rätt mycket under dagen å..inte minns när jag skjutsade runt Håret å Surre i ludvika.haha..ujujuj..BRA DAG!

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

I måndags klippte jag mig. Kännde jag ville testa nått nytt..å de gjorde jag..å e SKIIIITNÖJD!!..men..farsans reaktion när han såg mig..ujujuj..DEN hade jag VErkligen velat spela in.han höll på at flyga i taket..haha! ..han gillade inte frisyren asså..men han e gammal å hänger inte med i svängarna;)

-*-*-*-*-*-*-*-*-

Målat tavla å..e SUPERNÖJD med den..nästan så jag vill behålla den själv..men ..jag har ju lovat...får måla en ny till mig själv sen haha.

i morrn e de hockey igen! tjihooo!! å om en vecka å typ..6timmar å 20 min fyller jag systemålder!! då jävlar1 Bajen hemma sen PAAARTYY!!

*-*-*-*-*-*-*-*-
Nej du Emil..nu gick du för långt..;)haha

*-*-*-*-*-*-*-*-

Jag har kommit fram til att jag e en rätt snäll själ ibland...å en "räddare i nöden" å för den delen..haha..aja kort sagt..Börje e ute å ränner i Falun medan jag sitter i skolan å svettas ihjäl å börjar bli trött..men..ja..e man snäll så e man(jag har mina stunder..de gäller att man tar vara på dom..haha)

//Fotomuppen!
(Tack Axel för bilderna!!)

fredag, februari 09, 2007

Can't touch this!


ååh jag ska DÖDA Marcus! haha nej då de ska jag inte...men va han TVUNGEn å sjunga den där låten under lunchen?? nu sitter den fast i min skalle..å jag får inte BORT den! Attans Bananer!
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Gårdagen va en rätt bra dag! förutom att jag försov mig. Egentligen gjorde de inget, eftersom vi va lediga men hade en läxa som vi fick i onsdags å skulle göras tills idag(Fredag). Vi skulle måla en Stor tavla med 10 av våra krokier med i tavlan. Tänkte åka hit till 10 å börja måla så jag blev klar i lagom tid. 11.07 vaknade jag med mobilen i handen, så man har väl legat å tryckt av larmet i sömnen eller nått, men de gick bra ändå. Va klar runt halv 5 tror jag med Tavlan.
Efter de blev de rundtur med Börje å Emil i Leksand. Skulle vara smakråd åt Emil, han skulel ha två nya billiga Jeans. Blev ett par billiga, ett par dyra SKITSNYGGA jeans, ett par typ..ehm..cargo(heter de så?) å så en assnygg tröja! så..jag anser att de va värt varena krona han la ut påt.
Haha fick ett lite småroigt samtal under tiden vi va inne på Next å.. haha
Sen blev de å städa å plocka lite hemma hos Emil, avslutade med Hockey sen hemfärd! Bra dag!
-*-*-*-*-*-*-'-*-*-*-
Har Ler-kroki idag! suger talibankuk..men..ah man frå kladda lite iaf..å de e roligare än vanlig kroki, så man ska väl inte klaga egentligen. Dessutom e de sista krokin vi har för terminen..så de e najs som fan!
Ont i nacke å axlar har jag dock, de tar å knåda å slå å bandka på den där jävla leran!
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Hockey idag å! AIK står för motståndet! Hoppas på de bästa...ska nog inte vara nån omöjlighet att klå dom.
på tal om egentligen ingenting, Gösta the man, har lovat mig att om vi går upp i år ska jag få en DVD av han med "The Muppet Show"! Stabilt värre! haha.
Ska förbi bibblan å och kolla in om någon har skrivit nå skoj i min lilla gästbok jag har där till min utställning(som ni förövrigt kan läsa lite om här http://www.superstars.nu/3007.php )
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
I helgen blir de TIFO-arbete å. Jävlig najs! längtar faktist! skoj som satan! ska samla in TIFO-pengar på matchen idag å..så ni som kommer..lägg i en slant eller två eller måånga i hinkarna som ni ser sväva runt i arenan! å känn er delaktiga i TIFOna vi gör! för de är inte gratis sånan grejer vill jag lova! http://www.superstars.nu/3008.php
//Fotomuppen

lördag, februari 03, 2007

Intervju..


Haha skrev en intervju med mig sj idag! haha de va en intressant upplevelse vill jag lova!

Göstas kommentar om de hela:
"känns lite schizo men men blir säker bra"

Haha ja de e fan sant de..men sen e jag lite schizo av mig å;)

Hans kommentar när han läst intervjuen va nästan skönare:
"alltså när man vet att du har intervjuat dej själv, å läser texten,så blir det maxad ubderhållning..hel lattjo, super! :D"

Ja jävlar ja! Ska ha intervjuen till utställningen som jag skrev om i förra inlägget. Ska ha med ett litet häfte då där jag skulle bl.a skriva lite om mig själv, men jag tyckte de va så jävla svårt att skriva en löpande text, så de råkade bli en intervju! så kan de gå!

Kan ju iof lägga ut intervjuen här!

Alltså! Här kommer den, speciellt för er läsare. Första Intervjuen med Jessica "Fotomuppen" Ström!


"Vem är då denna glada Leksandstokiga fotograferande kullan Jessica Ström?
Hon är 20 år och läser just nu på designlinjen på Leksands Folkhögskola, förutom de så fotograferar hon ideellt för Leksands supporterklubb Superstars hemsida www.superstars.nu. Hon har många puckar i luften, men tycks trivas ganska bra med det. Det är väldigt sällan man ser henne utan att hon har kameran med sig, för den är med näst intill överallt.

– Jag levde mitt första år i livet i Falun, boendes i en lägenhet tillsammans med mamma, pappa och min fyra år äldre bror Daniel. Sedan flyttade vi till ett hus i Gagnef, och där har vi bott sedan dess. Redan som knapp två-åring fick jag följa med pappa och bror till Leksand för att kolla på matcher, och har varit leksing sen dess.

När började du intressera dig för att fotografera då?

– Jag började redan som tio-åring att intressera mig för fotografering, och sprang runt och fota allt och alla. Pappa jobbade som fotograf i sina yngre år och har inspirerat och hjälpt mig på vägen. När jag sedan blivit några år äldre och verkligen började se saker via ett annat perspektiv inom fotograferingen, fick jag låna pappas gamla analoga systemkamera, en Nikon FA, och fotografera med. Hela sommaren 2005 jobbade jag som en tok, så att när sommaren var slut hade jag råd att köpa en egen digital systemkamera, en Nikon D50, som jag använt sen dess.

Om vi återgår till ditt hockeyintresse. Har du alltid varit lika hockeygalen som du är nu?

– Mja, jag har ju alltid varit intresserad av hockey, och sport i allmänhet, var och är en typisk
pojkflicka. Så medan de andra tjejerna i skolan hoppade hage eller liknande, var jag med grabbarna och spela bandy eller fotboll eller så. Som aktiv hockeysupporter till Leksand har jag väl varit sedan år 2000 kanske. De var runt där som jag började gå på matcherna mer och mer, stå i klacken, och verkligen började känna kärleken till sporten och till laget.

Hur kunde de komma sig då?

– Jag och farsan kom på att vi skulle gå på en match då och han hade köpt sittplatser, men jag
satt nog mer och kollade på klacken och längtade dit, än vad jag kollade på matchen. Sen tvingade jag med pappa en gång till, men den här gången hade jag beställt en ståplatsbiljett. Efter det var jag fast.

Hade du ens kunnat drömma om att vara så insyltad inom hockeyn som du är nu?

– Nej verkligen inte. Hade någon kommit fram till mig för 5 år sen och berättat att jag skulle fotografera för superstars.nu, vara medlem i LTC* och göra tifon och två-pinnsflaggor, och ha dem vännerna inom hockeyn som jag har nu, skulle jag bara skratta åt den personen som berättade det. Det har alltid varit en dröm att får vara med och hjälpa till med allt sånt där, men trodde aldrig att jag själv skulle hamna där en dag. Och trodde framförallt ALDRIG att jag skulle få stå vid sargen och fota, och vara såpass igenkänd i klacken som jag är. Förut var de knappt någon som visste vem jag var. Nu ropar de folk på mig från höger och vänster och ska prata med mig och berömmer mig för mina bilder. Sånt blir man bara glad av, framförallt när man har tvivlat på sig själv många gånger och funderat över om bilderna verkligen duger.
Det är ett bra facit de då?

– Haha ja verkligen!

Hur många bilder tar du under en match?

– Jaadu, med tanke på de lilla minneskort jag har så blir de mellan 400-600 bilder per match.

OJ! De va inte dåligt de, men du skulle kunna ta fler alltså?

– Oh ja! Minneskortet blir fullt näst intill varje match, så nästa inköp blir ett större minneskort.

Till sist, vad vill du få ut av den här utställningen du har här på Biblioteket i Leksand?

– De jag tänkt mig och vill ha ut av att ställa ut några av mina bilder här är att få även de
personer här i Leksand som inte är intresserade av hockeyn att förstå oss som är de, varför vi är de. Att få dem att förstå varför vi lägger ner en massa tid, pengar och energi på att gå till matcherna i ur och skur och hejar fram vårt lag, fixar med tifon och så vidare. Att vara hockeyintresserad på det viset som många av Leksands supportrar är, blir en livsstil, man andas och svettas hockey. Går det dåligt för laget, mår man dåligt själv, humöret växlar efter hur de går för dem, men med tanke på vad hockeyn ger en, den gemenskapen man har i klacken och att man vet hur mycket det betyder för spelarna att vi är där, gör allt värt de.
– Visst, att ha en sådan stark kärlek till ett lag kan många gånger vara knäckande och mycket påfrestande, och de finns stunder när man önskat att man inte var så inbiten som man är, men när Leksand spelar sådär sjukt bra och visar hjärta, och när man får även sittplatspubliken att resa sig upp och stå å hoppa till ramsor som ”hoppa om du älskar LIF” förstår man varför man håller på som man gör. Då när vi från underläge lyckats kämpa oss upp, de känslofyllda matcherna som man står å gråter på grund av antingen glädje för en seger, eller förstörd efter en tung förlust. När man är på hockeyn så kan man vara sig själv, och alla är som en enda stor familj med samma intressen. Ingen känsla klår den känsla som hockeyn i Leksand och atmosfären som supportrarna ger. När man står där och kollar på klacken som står och hoppar och skriker och kämpar för sitt lag trots underläge, eller då man själv är mitt i gröten, blir man tårögd och glad och håren på armarna reser sig.

– Jag vill ge dem en inblick i hur vi känner när vi går på hockeyn, så de kan förstå OSS bättre. Många av dem som inte är intresserade av hockeyn tycker att vi är töntiga som blir arga efter en förlustmatch, och tycker vi borde lägga ner energin på någonting nyttigt i stället för denna "lek". Men som jag sa tidigare så är de ingen lek för oss, utan en livsstil, en livsstil som ligger en mycket varmt om hjärtat och betyder oerhört mycket för väldigt många."
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Nu e de fest på skolan, tema "ÅlandsBåt" typ..så..Karaoke here we come;)
//Fotomuppen

torsdag, februari 01, 2007

Fick ett mail..

"Hej Jessica!

Föst av allt. du har skrivit en föredömligt bra projektbeskrivning! MYCKET BRA, hör du det...? Du har föstått precis hur det ska gå till! Att skriva så utförligt om din planering ska du fortsätta att göra framöver i alla dina projekt. Du kommer att få mycket enklare att göra det du ska än de som tror att det bara löser sig.
Jag tror att detta blir riktigt bra, fortsätt så. Jag är gärna med och bollar idéer, uttryck, foton, material etc!


OM du inte får jobb nu i vår, ska du inte gå en skrivarutbildning på ett år på någon folkhögskola, typ Biskops Arnö? Anledningen till att jag tycker det är att du skriver bra, och där har du något att utveckla! Med både ord och bild blir du mer konkurrenskraftig, och jag tror att du inte behöver gå en jättelång utbildning för att få ihop till en bra kompetens. vad tror du om det? Ditt fokus kan fortfarande vara att fota för tidningar etc, men kom ihåg: om du är oumbärligt bra, dessutom på flera saker, vem tror du att de väljer...? Dig såklart! Så fundera noga, ett år borta från leksand kanske kan ta dig väldigt långt!!! Hemskt att vara utan hockeyn, men det kan ge dig chansen att stanna i bygden senare istället för att bli arbetslös för att det kommer någon som kan både skriva och fota och tar ditt jobb...låt inte ditt intresse begränsa dig. Och du kan skriva bra, du behöver bara slipa lite så blir du jättebra!

Okej, vi ses imorgon.
Sara"


Sånna mail blir man inte ledsen av att få:) att få höra två gånger inom loppet av mindre än en vecka att man e bra på att skriva är inte helt fel. Tycker det är rätt skoj och skriva, så kanske ska följa Saras(som är min lärare på folkhögskolan) förslag. Om jag inte fått jobb till våren blir det att läsa nån skrivarutbildning!

Projektbeskrivningen hon snackar om är denna:


"Jessica Ström
Design Leksands folkhögskola
Projektbeskrivning

Fotoutställning

Du jobbar ideellt som hockeyfotograf och får dina bilder publicerade på en hemsida för Leksands alla hockeysupportrar. Nu har du bestämt dig för att du även vill visa upp dina bilder för de helt hockeyointresserade människorna. Du vill visa dem kärleken till hockeyn och den fina hockeykultur som finns i Leksand, både på planen och på läktaren. Att ge dessa människor en inblick i varför ett gäng med människor lägger ner pengar, tid och energi för laget de älskar, och kommer match efter match i ur och skur för att stödja sitt lag. Få dessa människor och kunna sympatisera med de galna hockeyfansen, i stället för att se ner på dem och tycka dom är idioter som står och gormar och skriker och trummar på läktaren.

Biblioteket i Leksand har en tom hörna som de vill göra något kul med och smycka, de har redan en fotograf som ska ställa ut sina bilder där, men har plats för ett 20-tal bilder till. De söker något som kan kopplas till Leksand och dess kultur. Du tycker de passar din ide helt perfekt och tar kontakt med Biblioteket som nappar på en gång.

Bilderna ska vara i A4- eller A5 format.
De ska både vara kampsituationer, bilder på enskilda spelare och bilder på klacken. Detta för att få känslan för både hockeykulturen och läktarkulturen, kärleken till laget, och även att på dessa få bilder du ska ställa ut, ska bli en hyllning till alla som arbetar hårt och lägger ner mycket av sin tid för att skapa den rätta känslan på läktaren för både publik och spelare.
Till denna utställning ska du även ha satt ihop ett litet häfte. I häftet ska du ha skrivit lite om dig själv för att göra reklam för dig själv och de du gör, om Leksands IF och om de föreningar som jobbar i och runt supportrarna. Vad de gör, hur de gör, och varför de gör de. Interljuver med högt stående i Superstars och LTC* är att rekommendera. Allt för att ge dessa människor så mycket förståelse som möjligt för hockeykulturen och människorna som lever i den.

Syftet med uppgiften är att på ett bra sätt, få människorna i Leksand som inte är ett dugg intresserade av Leksand hockey, att ändå förstå oss som är de varför vi är de och håller på som vi gör. När de gäller de boende i Leksand och hockeyn så ligger de till så att antingen älskar man hockeyn, eller så avskyr man den. De som inte är intresserad är mest trött på allt hockeysnack och att så mycket kretsar runt just hockeyn i Leksand. Vi som är riktigt hockeyintresserade och tar hockeyn på allvar, blir ofta snett sedda på och folk som inte förstår sig på våran kärlek till laget och varför vi reagerar som vi gör när de är både vinst och förlust, tycker vi är näst intill idioter som borde lägga ner våran energi på nått vettigt, enligt deras ögon, i stället för denna "lek" som inte borde tas på så blodigt allvar. Men för oss som lever i hockeyvärlden så går de inte, vi andas och svettas hockey, det är en livsstil. Att ha en sån stark kärlek till ett lag kan många gånger vara knäckande och mycket påfrestande, och de finns stunder när man önskat att man inte var så inbiten som man är, men när Leksand spelar sådär sjukt bra och visar hjärta, och när man får även sittplatspubliken att resa sig upp och stå å hoppa till ramsor som "hoppa om du älskar LIF" förstår man varför man håller på som man gör. Då när vi från underläge lyckats krångla oss upp, de känslofyllda matcherna som man står å gråter på grund av antingen glädje för en seger, eller förstörd efter en förlust. När man är på hockeyn så kan man vara sig själv, och alla är som en enda stor familj med samma intressen. Ingen känsla klår den känsla som hockeyn i Leksand och atmosfären som supportrarna ger. När man står där mitt i gröten, och kollar på klacken som står och hoppar och skriker och kämpar för sitt lag trots underläge, blir man tårögd och glad och håren på armarna reser sig.

Det är just DET som jag vill få även de icke hockeyintresserade människorna att förstå, och som är tanken med mitt projekt. Inte att få alla i hela Leksand att bli hockeyintresserade och börja gå på alla matcher, att bli frälsta(trots att de skulle vara ett plus). Utan bara att få dom att förstå VAD hockeyn betyder för oss, vad VI betyder för laget, och hur vi känner.
De blir en utmaning att med bilder och några få ord i ett häfte att ge dessa människor ett intryck i de känslor som hockeyn ger oss.
De jag lär mig av projektet är dels hur man komponerar ihop bilder och text för att få fram rätt känsla till personer som inte delar de intresset. Som jag jobbar nu så fotar jag åt en sida för Leksandssupportrar där alla delar samma intresse och samma kärlek till laget, och VET hur känslan för hockeylaget och hockeykulturen är, jag får "bara" som att minnas känslan med mina bilder.

Jag får även lära mig hur man komponerar upp bilderna på ett snyggt sätt och hur jag ska göra för att redigera bilderna på ett bättre sätt, eftersom de ska visas i ett större format än vad de gör på hemsidan. Får även en liten inblick i hur de är att skriva ihop en liten text samhörande till bilderna jag stället ut, eftersom det är fotojournalistik jag vill jobba med så kan de alltid va en plus i kanten om man även kan skriva lite och där av vara mer flexibel i sitt jobb, och har där av kanske större chans att få jobb.
Jag och Helen delar projekt, men ändå inte. Hon har sitt bildtema och jag mitt, och dom liknar inte varandra, men ändå så tror jag att de kompletterar varandra rätt bra. Hon har mer illusioner, medan jag har från verkligheten, likheten är att båda två vill få ut en känsla av våra bilder. Vi har hjälpts åt att fixa plats och pratat ihop oss om hur vi ska göra, vart vi ska göra det och när vi ska göra de.

Tidsplan

V.2
Ägnade Måndagen åt att börja fundera på vilken känsla jag ville få fram och började smått kolla och fundera bilder.
Onsdagen gick jag och Helen till kulturhuset och biblioteket för att kolla upp om de fanns utställningsplats och om de var intresserade av att vi ställde ut. Resultat: Fullt schema på kulturhuset men biblioteket var intresserade. Onsdagen innehöll även fotografering både för sidan och tänkte lite extra när jag fotade för att få bilder till utställningen.
Fredagen innebar även där matchfotografering för hemsida och utställning.

V.3
Måndagen blev de att börja skriva på projektbeskrivningen och kolla igenom föregående veckans bilder.
Tisdagen blev att börja lite smått redigera några av bilderna som skulle kunna passa till utställningen, som ett första utkast.
Onsdagen blev ett till fototillfälle. De bilder som jag tycker fattas är stående bilder, eftersom hemsidan helst vill ha liggande foton så har jag nästan bara sådana.
Torsdagen blev ännu en redigerardag, och även fortsätta fundera på projektbeskrivningen, hur den ska formuleras.

V.4
Tisdagen togs till att börja fundera ut layout för bilduppsättning, med eller utan ram? Passpartou? Mm.mm.
Onsdagen gick till att fundera ut hur de ska vara runt om utställningen. Ska de vara något häfte till? Ska de stå någonting under bilderna? Om de ska vara ett häfte, vad ska häftet innehålla?
Torsdagen skrevs första utkastet av projektbeskrivningen, och mailade den till Sara.
Helgen gick till att ta ännu ett gäng med bilder, hockeyhelg som de va. Ju mer bilder jag har att välja på, ju större chans har jag att få ut ett antal som är RIKTIGT bra i stället för några br å några halvdanna.

V.5
Tisdag gick till bildredigering och fundering över vad som häftet ska innehålla(beslutade mig för ett häfte)
Torsdag blir de stenhårt arbete med de sista bilderna och skriva häftet.
Fredagen SKA bilderna vara klara och interjuverna till häftet göras.

V.6
Måndag, bilderna SKA vara utskrivna och klara. Häftet färdigskrivet OCH utskrivet. Måndagen går åt till att montera passpartou på bilderna. Detta arbete hjälps jag och Helen åts med.
Tisdag blir de gång till biblioteket för att hänga upp bilderna.
Planen är att låta bilderna hänga i 2-3 veckor beroende på vad biblioteket tycker och vill.













LTC= Leksand Tifo Crew, som jobbar med
alla arrangemang som sker på läktaren."


//Fotomuppen